Kamerthermostaat

Met een kamerthermostaat kan een gewenste temperatuur voor een ruimte worden ingesteld. Deze ruimtethermostaat grijpt in op de centrale verwarming.

Werking
Bij warmtevraag van de thermostaat zullen de circulatiepomp en de branders van de Cv-ketel in werking treden, waardoor er opgewarmd water via de leidingen naar de radiatoren stroomt. Als de ingestelde ruimtemperatuur bijna wordt bereikt wordt de gastoevoer afgesloten en is er in de tussentijd geen extra warmtevraag, dan zal de circulatiepomp na een looptijd (circa 15 min.) ook worden uitgeschakeld.

Klokprogramma
Tegenwoordig vind je in veel woning een klokthermostaat. Deze is voorzien van een tijdmechanisme en zal de ruimte op een ingestelde tijd op een hogere of lagere temperatuurbrengen. Dit resulteert in een energiebesparing doordat het niet meer kan gebeuren dat de ketel dagen achter elkaar blijft stoken. Het comfort wordt verhoogd doordat men nooit meer een koud huis hoeft te betreden.

Een nadeel van een kamerthermostaat is dat de ruimte waar de sensor hangt leidend is voor de overige ruimten. Een andere manier van verwarmen is een weersafhankelijke regeling.

Scroll naar boven