Weersafhankelijke regeling

Weersafhankelijke regeling


Bij een weersafhankelijke regeling is de warmteproductie van de Cv-ketel afhankelijk van de temperatuur van de ruimte, de gevraagde temperatuur en de buitentemperatuur. De temperatuur van de Cv-ketel wordt verlaagd bij hoge buitentemperaturen en verhoogd bij lage buiten temperaturen.
Energiebesparing
Een weersafhankelijke regeling bespaart energie ten opzichte van een kamerthermostaat, omdat de CV het water in dat geval blijft verwarmen tot het de regeltemperatuur bereikt heeft. Voorheen werd de regelthermostaat van de ketel in het voorjaar lager ingesteld en in het najaar weer hoger, zodat de woning efficiënt, maar voldoende verwarmd werd. Met behulp van een buitentemperatuursensor kan men dit proces automatiseren. De relatie tussen de buitentemperatuur en de gevraagde CV-temperatuur noemt men de stooklijn.


Alle ruimtes onafhankelijk regelbaar
Het voordeel van een weersafhankelijke regeling is dat overige ruimten niet afhankelijk zijn van de gemeten temperatuur in de referentieruimte en dat iedere ruimte door thermostatische radiatorknop een eigen temperatuurinstelling kan krijgen.
Nadelen
Daarentegen staat dat de Cv-ketel altijd klaar staat om de gevraagde watertemperatuur te leveren, ook als alle radiatorknoppen zijn afgesloten. De druk op de pomp neemt dan toe, waardoor er energie verloren gaat of een storing kan ontstaan. Bovendien is het instellen van een comfortabele maar toch zuinige stooklijn vaak een langdurig proces, waarbij alle seizoen voorbij moeten komen.

Scroll naar boven